Hvorfor ADHD Investor? - Et svar på hvorfor jeg bruker navnet.

Selv om fredagsposten min forduftet (er fortsatt ny til blogging) så tenker jeg å legge ut en post om det første spørsmålet jeg fikk om mitt navnevalg.

"Hvorfor kaller du deg ADHD Investor? Er ikke det en negativ ting for økonomi?"Kortversjon: Ikke nødvendigvis, alt har ulike positive og negative sider men ADD/ADHD har dessverre mer fokus på de negative kvalitetene enn de positive.

Lengre svar:

Hvis du gjør observasjoner av folk med ADD/ADHD og har satt ditt utgangspunkt i "sykdom" eller "kognitiv lidelse" vil de positive sidene bli overskygget av de negative. Dette er veldig synd men fullt forståelig da assosiasjonen er allerede bestemt på forhånd. Hvor sterk assosiasjon som virkemiddel er kan du se i alt fra reklamer til "klikker" på skoler eller arbeidsplasser. Ett eksempel er forsikring og symboler for redning, trygghet, sikkerhet, familie osv.

Når jeg ble diagnosert og startet med medisinering satt jeg meg ned for å tenke. "Hvordan har dette påvirket meg i mine 28 år uten å vite dette?" Med mer informasjon om hva som foregår i min egen hjerne og hvordan jeg kan påvirke det selv begynte mye å falle på plass. Fokus, mangel på fokus, hyperfokus, risikovurdering, "multitasking", engasjement, ideer og visualisering av konsepter ble sett på i et helt nytt lys.

Før jeg visste om diagnosen kunne jeg ikke se helheten. Nå i etterkant kan jeg sammenligne hvordan jeg sorterte og filtrerte informasjon med et enormt bibliotek som ikke ble sortert, hvor bøker som kom inn gikk i nærmeste hylle som hadde plass og hvis jeg skulle innhente en gammel bok (for eksempel noe jeg lærte på ungdomsskolen) kan det ta lang tid å lete opp og hvis jeg finner den ligger den i en overfylt hylle om alle inntrykk fra den dagen istedet for å ha assosiasjon med annen relevant informasjon. Hvis det var noe jeg hadde stor interesse for derimot ble all informasjon om dette sortert i en egen hylle rett ved inngangen, hver bok på skinner for å kunne trekke de ut raskest mulig med de viktigste kapitlene markert, samtidig som de ble scannet inn for å kunne søke opp selv den minste detalj om temaet. Dette er et kjempeproblem for en på skolebenken, spesielt da hormoner og sosial status allerede klusser det til nok fra før.

Nå som jeg vet om det kan jeg sammenligne mitt "bibliotek" med en database. Jeg velger selv hvordan jeg systematiserer ny informasjon selv om jeg ikke er helt sikker på hvordan enda. Dette er for meg en kjempefordel innen analytisk tankegang. All informasjon som går inn når jeg for eksempel studerer markedstrender innen prosessorteknologi går hovedsaklig inn under "mikroprosessorer" som igjen ligger sortert under "Hardware" som ligger under hovednevner "Teknologi". Samtidig som hver av postene under hovednevner ligger sortert sammen med relaterte aktører innen sine felt. Resultatet av det blir at når jeg i etterkant leser en artikkel om et produkt som for eksempel Cisco sine produktfeil i fjor, blir min assosiasjon med cisco som følger: cisco - nettverk - systemteknologi - bedriftsutstyr - komponenter med lavt strømforbruk - produserer ikke egne komponenter - bygget rundt intel prosessor. Som fikk meg til å sjekke andre selskap innen samme markedssegment som også bruker intel sin brikke i sine produkter. 
I korte trekk lar dette meg se på informasjon mer effektivt og fra et annet perspektiv enn jeg ellers hadde ved å tenke både innenfor, utenfor og rundt "boksen" samtidig.

Det er også veldig synd at den største "egenskapen" man har med ADD/ADHD blir totalt oversett av folk flest. Nemlig hyperfokus.
Hyperfokus er noe av det mest utrolige jeg vet om, ikke bare fordi det virker som noe ut av en tegneserie om superhelter men fordi det er en kjempeegenskap med stor verdi for både personer og eventuelle arbeidsgivere.

Så hva er hyperfokus?

De fleste med ADD/ADHD kjenner til følelsen. Du har full fokus på en ting eller ett område og føler at all informasjon, læring, erfaring, forståelse og problemløsning festes umiddelbart. All inngående informasjon blir analysert og plukket ifra hverandre samtidig som du jobber videre med det du holder på med. Du fortsetter med det fysiske arbeidet samtidig som du har flere tankesett gående parallelt om forskjellige måter å forbedre eller løse problemet samtidig som du leter opp tidligere erfaringer som kan være relevant. Dette er ekstraordinært nok, men superkreftene stopper ikke der.
Toppen av kransekaken er at man blir ikke sliten. Tempo og engasjement øker over tid istedet for å avta etterhvert som man blir trøtt eller lei. Mer informasjon betyr nye problemer som må løses og sammenlignes mot løsninger som ble funnet tidligere, du føler deg mer og mer engasjert og får en enorm mestringsfølelse som igjen gjør deg glad, som igjen gir mer energi.

Hyperfokus skyldes at vi stortrives med stimuli, jo mer jo bedre. Vi filtrerer bort mye mindre informasjon enn de som ikke har ADD/ADHD så vi får et "adrenalinkick" fra økt stimuli. Dette var en av grunnene til at CIA begynte å rekruttere personer med ADD/ADHD i 2006. "Siden de filtrerer mindre visuell informasjon gjør dette at de mye raskere legger merke til endringer i situasjoner enn andre,"  
Nå som jeg vet hvorfor det skjer, lar dette meg til en viss grad starte hyperfokus på eget initiativ. Jeg er usikker på om det er grunnet medisinering eller at jeg har kunnskapen om det, men ved å overdrive engasjementet mitt for noe jeg skal gjøre føles det ut som energien rett og slett tar kontroll. Skulle ønske jeg hadde forkunnskap om dette når jeg leste meg opp til eksamen for eksempel :)

Jeg har mye mer jeg kunne sagt om dette, men nå nærmer jeg meg 1000 ord her.

ADD/ADHD kan være en byrde, men om du ser på det i et annet perspektiv kan det være en utrolig styrke også. Jeg valgte å bruke dette "stempelet" innen finans da fordelene innenfor analytisk tenkning er enorme. Eneste negative assosiasjonen jeg har med mitt stempel er at det kom så sent.

Skriver gjerne mer om dette når jeg har tid om ønskelig :) 

God Helg!

Publisert: 25.02.2017 @ 07:34 Kategori: ADD og ADHD Kommentarer: 2

2 kommentarer

Postet av: Christian Berntsen

Dato: 27.02.2017 Tid: 15:55 URL:
Interresant. Men er det ikke et problem at man fokuserer på feile ting?

F.eks at du begynner å legge deg opp i hvem som lager plastikken til div. Hardware ?

Postet av: adhdinvestor

Dato: 27.02.2017 Tid: 15:59 URL: http://adhdinvestor.blogg.no/
Christian Berntsen:
Jeg la det som eksempel da jeg spesifikt fokuserer på teknologisektor, så å henge seg opp i produksjonsmateriale til hardware er en god måte å finne frem til informasjon om f.eks produktfeil som kan påvirke aksjeverdi av selskap innen sektoren.

Skriv en ny kommentar

adhdinvestor

Dagens Aksjer

Lenker

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Design

hits